Gösta Bengtson www.skillingaryd.nu Till startsidan för personer

Julles flakmoped är stulen
Inlagt måndag 30/11 2009
Vem har sett Gösta ”Julle” Bengtssons välkända flakmoped?

Den är cirka 30 år gammal och stals från hans bostad på Algatan i Skillingaryd i lördags morse. Möjligen kan den ha stulits i samband med de flertaliga villainbrotten i detta bostadsområde.

Pensionerad postis
Det är tolv år sedan Julle gick i pension från sitt jobb vid posten men moppen kör han med om inte dagligen så nästan.

Andra flakmoppen

– Jag köpte den för cirka 30 år sedan när ”Hasse i mörkebo” hade butik i Vaggeryd. Före dess hade jag en annan flakmoped som jag hade köpt av Gustav ”På Turisten" Axelsson. Den mopeden hade länge stått i källaren hos företaget Krahners, minns Gösta.

Bra att köra med
Nu hoppas han att den moped som stals i helgen återfinns för han vill gärna fortsätta köra med detta som han tycker praktiska fortskaffningsmedel.

Per Bunnstad
Julle på sin flakmoped har varit en vanlig syn i Skillingaryd men nu har någon stulit moppen. Arkivbild 2006


Julle - nästan en riktig tomte...
Ur Finnveden Fredag 51/1996
Det är så här vi känner igen honom, Julle på sin flakmoped och utan hjälm!
Det är bråda tider på Posten just nu. Någon extra ledighet är inte att tänka på för Julle och de andra.
Foto: Per Bunnstad
Profilen:
Namn: Gösta Bernhard Bengtsson, främst kallad Julle men någon enstaka säger Gösta.
Ålder: 59.
Yrke: Postiljon.
Bostad: Villa i Skilli
ngaryd.
Familj: Hustru Gun-Britt, tre vuxna döttrar samt tre barnbarn - alla pojkar.
Fordon: Volvo 340-88, men den kör hustrun. För egen del kör Julle flakmoped.
Läser just nu: Boken om Erik och Sigvard.
Favoritmat: Strömming.
Dricker: Nästan allt.
Favoritlag i fotboll: MFF och Elfsborg.

Gösta Bengtsson? Ja, det ska vara ett frågetecken.
Julle! Ja, nu är det rätt.
Prästbetyget säger visserligen Gösta Bernhard Bengtsson, men han går allmänt under namnet Julle, en man som betyder extra mycket nu vid jultider. Julle är nämligen postiljon vid Posten i Skillingaryd. Han är en av flera som ser till att julkorten och andra försändelser hamnar rätt.


Julle låter inte bara jullikt och Julle är nästan också en liten tomte. Nästan alltid glad med ett leende på hjärtat och något roligt att förtälja.
Smeknamnet har han fått av fadern, Julius Bengtsson. Han var en hallänning som kom till Skillingaryd på 1920-talet och blev kompanjon med välkände handelsmannen Aronsson. Tillsammans hade de livsmedelsaffären Aronsson & Bengtsson.
I familjen fanns också Julles mor samt hans tre syskon, Roland, nu 71, Ingrid Sönne, avliden som annars hade varit 66 och Kerstin Stebrant, 65.

Föräldralös
– Men vår mor gick tidigt bort. Jag var inte mer än sju år gammal då och har inte så många minnen av henne, påpekar Julle.
Pappan dog också tidigt, redan 1955.
Trots att han inte hade någon mor under de viktiga uppväxtåren var det en lycklig barndom i hemmet mitt emot skolan i Skillingaryd:
– Men trots att jag hade så nära till skolan så hade jag smörgåsar med mej. Jag hann inte springa hem och äta på rasten. Det gällde ju att hinna spela fotboll så mycket som möjligt, minns han.
Fotboll var en mycket viktig del av livet och efter spel i pojklag, juniorlag och B-lag blev det också lite i A-laget.

Rekordmagasinet
– Livet kretsade mycket om fotboll för oss smågrabbar. Det fanns egentligen inget annat på den tiden och efteråt minns man de här åren med glädje. Julle visar upp flera kompletta årgångar av Rekordmagasinet, tidningar som de flesta pojkar på 1940-talet och 1950-talet nästan får en tår i ögat av. Det var tidningar för grabbar.
– Putte och jag var ett par av dem som läste mest och som dessutom samlade på klubbnålar, säger Julle om Putte som egentligen heter Evert Reinholdsson.
MFF och Elfsborg var Julles stora favoritlag och även AIK låg nära hjärtat.
Julle spelade också lite ishockey, men inte i samma omfattning. Men båda sektionerna i Skillingaryds IS skulle framöver få nytta av Julle, som kallar sig Skillingaryds sista original.

Stor händelse
1951 var det dags för konfirmation och det var nästan liktydigt med att man var vuxen och kunde börja arbeta. Året därpå blev det dags att söka sig ett arbete. Först var det tänkt att han skulle ha börjat hjälpa till på kommunalkontoret hos Sjöberg och det var också aktuellt att börja som elektriker hos Markus Klövstad.
– Man jag fick i september 1952 börja som elev på Posten och blev senare aspirant.
Arbetsplatsen blev ”Röda Huset”, alltså stationen i Skillingaryd. Här jobbade postmästare Albin Ledin, Erik Ståhl, Erik Jonsson och Gustav Andersson - plus alla på järnvägssidan.
Unge herr Bengtsson trivdes men han blev inte Skillingaryd helt trogen. 1956 började han på ”resposten”, han blev stationerad i Nässjö med utflykter på en mängd olika postkupéer:
– Då fanns det 4.400 postkontor mot endast 1.200 i dag, noterar Julle som liksom de flesta andra inom post och järnväg fick lära sig stationerna utmed linjerna. Än i dag kan Julle som ett rinnande vatten rabbla stationerna utmed de olika linjerna.
Julle kom tillbaka till Skillingaryd och var med vid flytten från stationen till Centralplan, i de lokaler som i dag innehas av Salong Jasmine. Det inträffade 1 september 1959 och där var man kvar i många år:
– Vi flyttade till de nuvarande lokalerna precis 24 år senare.

Förman
1 mars 1963 fick Julle ta över postförmanstjänsten efter Erik Ståhl och han hade kvar den till december 1992:
– Jag trivdes inte längre med tjänsten. Posten hade börjat bolagisera. Det blev fem bolag - i dag är det visst 54 eller något sådant. Den förändrade organisationen blev inte bra och därför släppte jag den här tjänsten. Men arbetskamraterna har jag hela tiden trivts med. Vi har det jättebra och det gör inte så mycket att de kallar mig för den gamle...

Annat tempo
Tempot är uppdrivet i dag, alltför mycket tycker Julle. Förr kunde man ta sig tid att prata med folk, hjälpa en äldre dam att bära upp matkassen eller på annat sätt bistå medmänniskorna:
– I dag räcker inte tiden till för denna ”service” och det förlorar Posten i längden på, säger Julle som är starkt kritisk till Postens allra högsta ledning med högste chefen Ulf Dahlsten i toppen:
– Utan oss på golvet hade han inte haft 30.000 extra i form av bonus varje månad. Jag undrar hur mycket extra han har för alla uppdrag i de olika styrelserna.
Tidningsbuden
När Posten startade Tidningstjänst för cirka 25 år sedan blev Julle ansvarig för verksamheten i Skillingaryd, något han skött fram till helt nyligen. Numera är det Herenco Distribution som sköter utdelningen av morgontidningarna i bygden.

Traventusiast
Julle säger att han tycker om satsningarna på travbana i Vaggeryd och golfbana i Götaström. Men han ogillar tanken på tunnlar i tätorterna och att det byggdes ett gymnasium i Vaggeryd, Fenix.
– Jag går gärna på trav och spelar också även om det inte blir några stora vinster, påpekar han.
SIS
Skillingaryds IS har en stor supporter i Julle som efter sin aktiva karriär haft flera uppdrag som ledamot i huvudstyrelsen i 2-3 år och i ishockeysektionen i tiotalet år. Dessutom har han haft andra sysslor som ansvarig för lotterikiosken från 1985 fram till nu.

Utan hjälm
Det blev aldrig av att Julle tog körkort, men moped kör han såväl civilt som i tjänsten. 1978 fick han tillstånd att köra moped utan hjälm:
Men om jag kör utanför samhället brukar jag ändå ha hjälm, påpekar han.
Det skulle inte vara lätt att behöva springa trappa upp och med för att leverera post och samtidigt ha hjälm på huvudet, därav dispensen.
Nu är det bråda tider för alla på Posten. I Skillingaryd lämnas i storleksordningen 12.000-14.000 julkort. Och de som lämnas in i Skillingaryd och som ska inom det egna området stämplas alltid med Skillingarydsstämpeln:
– Jag är en av dem som inte tycker om att vi inte längre stämplar försändelser utan att de ska gå till terminalen i Nässjö. Jag vill ha ortstämpeln kvar och alla som önskar Skillingarydsstämpeln kan få det. Det enda som behövs är att man lämnar in försändelserna i kassan och säger att man vill ha ortstämpeln.
Julle har själv varit frimärkssamlare och minns med glädje ungdomsåren då man hade en egen frimärksklubb i samhället. Det var Julle, Karl-Egon Karlsson och många fler som samlade.
Trots en del kritik mot utvecklingen inom Posten trivs Julle med sitt jobb och med arbetskamraterna:
– Ja, jag är postare ändå, avslutar Julle som menar att han med tiden kanske kommer att acceptera en del av förändringarna som han efter något år gjorde med inrättandet av postnummer, något han nu tycker är mycket bra.

Per Bunnstad